چهارشنبه ۲ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۶:۴۸
قدیمی‌ترین اسناد زیارت امام‌ رضا(ع) رونمایی شد

حوزه/ قدیمی‌ترین اسناد زیارت امام رضا (ع) در سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی از رونمایی شد. برات زیارت متعلق به دوره صفویه، از جمله این اسناد است.

به گزارش خبرگزاری حوزه به نقل از گنجینه رضوی، هم‌زمان با نزدیک شدن ایام زیارتی ویژه امام‌ رضا (ع)، قدیمی‌ترین «اسناد زیارت و زائر» موجود در مرکز اسناد آستان قدس در هجدهمین برنامه از «سه‌شنبه‌های فرهنگی» سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی رونمایی شد.

مدیر مرکز اسناد و مطبوعات این سازمان در مراسم رونمایی از این نفایس که در موزه قرآن و نفایس آستان قدس برگزار شد، تصریح کرد: این اسناد در گروه‌های مختلفی دسته‌بندی می‌شود که برات زیارت، اسناد موقوفات، اسناد کمک‌های آستان قدس به زوار، اسناد زیارت‌نامه‌خوانی، اسناد پذیرایی از زوار و عکاسی زیارتی از جمله این موارد است.

ابوالفضل حسن‌آبادی گفت: قدیمی‌ترین سند موجود در این گنجینه، سند پرداخت وظیفه (دستمزد) امیرمحمد صالح رضوی زیارت‌نامه‌خوان حرم رضوی در سال 1012 قمری در دوره صفویه است.

وی افزود: در میان این اسناد، برات زیارت ممهور به مُهر آستان قدس رضوی متعلق به سال 1083 قمری از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

حسن‌آبادی در این خصوص بیان کرد: در گذشته در تأیید زیارت زائران، سندی به نام «برات‌نامه» به آنان تقدیم می‌شده است که این سند قدیمی‌ترین نمونه برات‌نامه در این گنجینه است.

وی همچنین در ارتباط با اسناد موقوفات گفت: برخی موقوفات، موقوفه‌های زوّاری عمومی است که واقف، عواید موقوفه‌اش را بهصورت مطلق وقف بر مصرف زائران امام‌ رضا (ع) کرده و شرطی تعیین نکرده است که از آن جمله، موقوفه عتیقی است که بخشی از عواید نهاد موقوفه خود را به اطعام فقرا و مساکین اختصاص داده است.

حسن‌آبادی افزود: دسته دوم موقوفههایی هستند که واقفان آنها به صراحت در متن وقفنامه، عواید رقبات موقوفه خود را به صورت اختصاصی به زائران خارجی اختصاص داده‌اند؛ مانند حاجی علی‌اکبر اصفهانی که عواید رقبات نهاد موقوفه‌اش را به زائران اهل شهرهای خاصی که در وقف‌نامه آمده تخصیص داده است.

بر اساس همین گزارش، حکم فتحعلی‌شاه قاجار در خصوص انتصاب سیداسماعیل رضوی به سمت زیارت‌نامه‌خوان حرم مطهر رضوی و تعیین وی به عنوان نایب‌الزیاره خود در تاریخ 1221 قمری (دوره قاجاریه) و همچنین کمک مالی آستان قدس رضوی از محل موقوفه وزیر نظام به زوار در سال 1276، برخی دیگر از اسناد رونمایی شده در این مراسم بود.

مدیر مرکز میکروفیلم نور در هندوستان، امام جمعه شهرستان نیشابور، رئیس شورای شهر و رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی نیشابور، از میهمانان ویژه این مراسم بودند.

اسناد رونمایی شده به مدت یک هفته در قالب نمایشگاهی در گنجینه قرآن و نفایس آستان قدس رضوی واقع در صحن کوثر حرم مطهر در معرض نمایش عموم قرار دارد.

313/60

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha